Istoric

In anul 1992 - prin Hotararea Consiliului Local  nr.66 - se infiinteaza ,,institutia de asistenta sociala de interes local cu denumirea Cantina de ajutor social cu sediul in municipiul Galati, str.Domneasca nr.38 cu urmatorul obiect de activitate: realizarea asistentei sociale prin prestarea de servicii gratuite sau contra cost persoanelor aflate in situatii economice, sociale sau medicale deosebite”.

Timp de sapte ani a functionat in diverse locatii printre care: cantina Liceului Radu Negru, cantina Liceului de Marina, blocul Cancaz(cantina)  de pe  strada Crizantemelor.

In anul 1998, prin Hotararea Consiliului Local nr.21/05.02.1998 Cantinei de Ajutor Social Galati i-a fost atribuit spre folosinta gratuita imobilul  de pe strada Dogariei nr.26 A, in suprafata de 711 mp., unde isi desfasoara si astazi activitatea.

In anul 2015, prin proiectul european,,Centrul multifunctional Help” , cladirea Cantinei de Ajutor Social Galati a fost modernizata si utilata corespunzator. S-a reabilitat instalatia de apa-canal, instalatia termica, sanitara si electrica, s-a reabilitat acoperisul cladirii iar bucataria a fost dotata si utilata corespunzator, obiectivul general al proiectului constituindu-l cresterea standardelor de calitate, a gradului de adresabilitate si a eficentei serviciilor sociale, prin imbunatatirea infrastructurii sociale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al ceoziunii economice si sociale.

In luna Septembrie 2012 Cantina de Ajutor Social Galati a fost implicata in  derularea Programului European Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (PEAD 2012). S-au distribuit produse alimentare comunitare pentru 12000 de persoane defavorizate din Municipiul Galati.

In anul 2013 s-a pregatit si distribuit hrana asistatilor  pentru un numar mediu zilnic de 650 persoane. Cu ocazia evenimentelor deosebite: Craciun, Anul Nou, Paste, Florii, Ziua Copilului etc. asistatii institutiei au beneficiat de suplimente hrana - pachete cu alimente - specifice evenimentului.

Septembrie 2013 , in urma inundatiilor din  judetul Galati s-a asigurat hrana calda si rece (14.09 – 19.09.2013) pentru personalul militar(800 portii: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inpectoratul Judetean de Jandarmi, M.A.I.-Armata) implicat in actiuni de salvare si limitare a pagubelor produse de inundatiile din perioada 11-12 Septembrie 2013 in judetul Galati.

Cantina de Ajutor Social Galati face parte din grupul de lucru privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta in cadrul Biroului de Aparare si Protectie Civila al judetului Galati, avand capacitatea de a  asigura hrana calda si rece pentru 5000 de persoane zilnic.

In perioada Septembrie 2013 - Martie 2014 s-a derulat Programului Alimentar  European PEAD 2013 –ajutorarea celor mai defavorizate persoane . Au beneficiat de produse alimentare un numar de 12000 de persoane din Municipiul Galati (somerii: indemnizati si neindemnizati; persoanele cu handicapul I si II; pensionarii cu venitul < 400lei/pers. si beneficiarii venitului minim garantat).

Cantitatea totala de produse a fost  aproximativ de 630 de tone(malai, faina, paste fainoase, ulei, rosii in suc propriu, zacusca, miere, conserva de carne porc, zahar) si care a fost distribuita in 4 puncte  din Municipiul Galati, in functie de categoria sociala: in Piata Centrala 2 puncte distributie pentru someri si beneficiarii venitului minim garantat; in Piata din Tiglina 1 pentru persoanele cu handicap si in Piata Veche(Compex Mazepa) pentru pensionari.

In cadrul programului European PEAD 2013 s-au realizat  actiunile de voluntariat prin implicarea elevilor de la Colegiile Mihail Kogalniceanu si Alexandru Ioan Cuza din Galati in manipularea si distribuirea ajutoarelor alimentare catre categoriile defavorizate precum si in distributia acestora la domiciliul persoanelor netransportabile.

In anul 2014 s-a pregatit si distribuit hrana pentru un numar mediu zilnic de 603 de persoane, alocatia zilnica de hrana fiind majorata prin Hotararea Consiliului Local nr.196/29.05.2014 de la 8 lei/zi/pers. la 9 lei/zi/pers. iar mai apoi in anul 2015 s-a majorat prin Hotararea Guvernului nr.903/ 2014 la 12 lei/zi/persoana, fapt care ne-a permis sa le asiguram asistatilor o alimentatie echilibrata din punct de vedere caloric, avand in vedere faptul ca peste 70% dintre asistati o reprezinta copiii, categoria sociala cea mai vulnerabila la care se adauga varstnicii in procent de 21%, care au si ei nevoie de o alimentatie diversificata, cu un aport ridicat de proteine si lactate, diferenta reprezentand-o persoanele bolnave cronic.

In perioada Decembrie 2014 - Aprilie 2015 s-a derulat Programul Alimentar  European POAD 2014 –ajutorarea celor mai defavorizate persoane din Municipiul Galati

Beneficiarii POAD 2014 au fost 12492  persoane: pensionari cu venituri < 400 lei/pers., persoanele beneficiare ala venitului minim garantat, ale alocatiei pentru sustinerea familiei; somerii indemnizati cu venituri < 400lei/pers. si someri neindemnizati; persoanele cu handicap I si II;

S-au realizat actiuni de voluntariat cu elevii de la Colegiile Mihail Kogalniceanu si A.I.Cuza din Galati, in cadrul programelui European POAD 2014.

In prezent Cantina de Ajutor Social Galati asista in medie 450 de persoane zilnic, distributia sociala fiind urmatoarea: 60% copii (elevi si precolari), 14% persoane bolnave cronic, 26% persoane varstnice.

Costul alocatiei zilnice de hrana este de 12 lei/zi/persoana potrivit Hotararii Guvernului nr. 903/2014